یکی از مهمترین مراحل ترخیص کالا از گمرک، دریافت مجوزات و مدارک لازم برای ترخیص است. مجوزات لازم برای ترخیص کالا باید از سازمانهای مربوطه اخذ شوند. این مجوزات باید توسط واردکننده و ترخیصکار گمرک جمعآوری شده و به گمرک تحویل داده شوند. در این مطلب مدارک و لیست مجوزات لازم برای ترخیص کالا از گمرک را شرح خواهیم داد. با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
Toggleمجوزهای ترخیص کالا از گمرک
تمامی کالاهای وارداتی به کشور با توجه به نوع و ارزشی که دارند، برای آزاد سازی به تعدادی مجوز نیاز دارند. به طور کلی ۱۰ نوع مجوز برای ترخیص کالا وجود دارد که در ادامه نام برده میشوند:
- استاندارد
- وزارت راه
- قرنطینه
- بهداشت
- ارشاد
- کانون پرورش فکری کودکان ونوجوانان
- سازمان انرژی اتمی
- مخابرات
- جهاد کشاورزی
- میراث فرهنگی
موارد ذکر شده از ضروریترین مجوزات لازم برای ترخیص کالا از گمرک هستند که باید از سازمانهای مربوطه اخذ شده و برای ترخیص به گمرک تحویل داده شوند.
مجوز استاندارد
مجوز استاندارد کالا از مجوزهای مهم برای ترخیص کالا است. اخذ مجوز ترخیص کالا برای اطمینان از سلامت و کیفیت محصولات وارداتی به کشور است. برای اخذ مجوز استاندارد کالا، ابتدا محصول مورد نظر در آزمایشگاه بررسی میشود. درصورتی که کالا با استانداردهای روز دنیا مطابقت داشت، مجوز استاندارد برای کالای مورد نظر صادر میگردد.
مجوز وزارت راه
مجوز وزارت راه مخصوص کالاهایی است که با شرکتهای حمل و نقل خارجی وارد کشور شدهاند. البته گاهی ممکن است گمرک برای کالاهایی که با ناوگانهای داخلی به کشور حمل شدهاند نیز درخواست این مجوز را بدهد.
مجوز قرنطینه
مجوز قرنطینه یکی دیگر از مجوزاتی است که برای ترخیص کالا از گمرک ضروری است. مجوز قرنطینه به دو بخش حیوانی و نباتی تقسیم میشود که صدور آن تضمین دهنده سالم بودن کالای وارداتی به کشور است.
مراحل دریافت مجوز قرنطینه
۱-ثبتنام در سامانه pms.ppo.ir
۲-ثبت درخواست مجوز در سامانه شرکت به صورت موردی
۳-ثبت خروج محمولههای ترانزیتی قبلی از کشور
۴-احراز نیاز محوله به مجوز
مدارک لازم برای صدور مجوز قرنطینه
۱-اساسنامه و درج آخرین تغییرات در روزنامه رسمی
۲-مجوز ترانزیت از طریق سازمان حفظ نباتات طبق درخواست شرکت متقاضی
۳-استعلام خروج محموله های قبلی در سامانه فوق الذکر
کالاهای نیازمند قرنطینه نباتی کداماند؟
انواع بذر، پیاز، قلمه گیاهان، درختان پیوندی، ریشه گیاهان، میوهجات، نهال یا تخم نباتات، گوشت قرمز، مرغ، ماهی، محصولات کشاورزی و غیره از جمله کالاهایی هسند که واردات آنها به کشور نیازمند اخذ مجوز قرنطینه نباتی از سازمان حفظ نباتات است.
کالاهای نیازمند قرنطینه حیوانی کداماند؟
برای واردات و صادرات محصولات دامی به کشور نیاز است تا مجوز قرنطینه دامی توسط ترخیصکار یا واردکننده اخذ گردد. گوسفند و بز، گاو و گوساله، سگ، گربه و حیوانات خانگی، پرندگان زینتی، پولت تخمک گذار، جوجه یک روزه و تخم مرغ خوراکی، از جمله مواردی هستند که برای ترخیص آنها، نیازمند اخذ مجوز قرنطینه حیوانی است.
مجوز بهداشت یا IRC
اخذ مجوز بهداشت از وزارت مربوطه برای واردات محصولات و فراوردههای حوزه پزشکی و سلامت ضروری است چرا که هیچ کالایی بدون مجوز بهداشت، نمیتواند وارد شود و به فروش برسد.
طبق قوانین ایران، برای خرید و فروش دارو و فراوردههایی که با سلامت افراد در ارتباط هستند، تنها با اخذ مجوز بهداشت میتوان اقدام کرد. همه مواد اولیه غذا و آشامیدنی، تمام مواد آرایشی و بهداشتی و تمامی داروها، از جمله مواردی هستند که برای ترخیص آنها از گمرک لازم است تا مجوز بهداشت دریافت شود.
مجوز فرهنگ و ارشاد
اخذ مجوز فرهنگ و ارشاد اسلامی یکی دیگر از مجوزاتی است که برخی از کالاهای وارداتی یا صادراتی برای ترخیص به آن نیاز دارند. این مجوز به منظور جلوگیری از واردات محصولاتی است که با ارزشهای اسلامی حاکم در کشور ما مغایرت دارند.
کالاهای مرتبط با حوزه فرهنگی و سینمایی، هنری، بازی های رایانهای، ماشین آلات چاپ و یا دستگاههای مرتبط با این صنعت، کتاب، البسه با طرحهای چاپی، فرهنگ لغت و دایره المعارف، کاتالوگهای مجازی، مجلات و نشریات، انواع ماشین آلات از قبیل برش، قالبریزی، چاپ، برجسته، چاپ بریل، تابلو نقاشی، تابلو فرش، تابلو نقاشی، تابلو فرش، مجسمههای سنگی، فلزی، کریستالی و غیره از جمله محصولاتی هستند که برای صادرات آنها به اخذ مجوز از ارشاد نیاز است.
مجوز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان از سازمانهایی است که برای واردات برخی از کالاها، نیازمند مجوز از آن هستیم. کالاهایی چون سه چرخه، ماشینهای بازی، روروئک، اسباب بازی، کالاسکه، بازیهای فکری و بازیهای کامپیوتری از جمله کالاهایی هستند که برای ترخیص آنها نیاز به اخذ مجوز از کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان هستیم.
مجوز سازمان انرژی اتمی
طبق قوانین گمرکی، واردات کالاهای پرتوزا و متصاعد کننده تشعشعات، نیازمند اخذ مجوز از سازمان انرژی اتمی کشور هستند. کالاهایی از قبیل ضایعات چدن، فولاد، شمش، مس، نیکل، آلومینیوم، روی، قلع، ماشینهای مجهز به لیزر، دستگاههای گیرنده و فرستنده تلفن همراه، بی سیمها، لامپهای ماورای بنفش، لیزرهای پزشکی و دندانپزشکی، دستگاههای رادیوگرافی، دستگاهیهای XRAY، کیتهای آزمایشگاهی (نشاندار شده با مواد پرتوزا) و ماشینهای جوشکاری لیزری بخشی از کالاهایی هستند که برای ترخیص آنها از گمرک به اخذ مجوز از سازمان انرژی اتمی نیاز است.
مجوز وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات
مجوز وزارت ارتباطات از دیگر مجوزاتی است که برای ترخیص برخی کالاها از گمرک بدان نیاز است. نکته قابل توجهی که باید به آن اشاره کرد این است که کالاهایی که دارای مجوز از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات هستند، نیازی به اخذ مجوز از اداره استاندارد ندارند. برای ترخیص تلفنهای بیسیم و باسیم، گوشیهای همراه، تلفنهای تصویری، تلفنهای ثابت رومیزی، دستگاههای گیرنده و فرستنده، ترخیص دستگاههای قطع و وصل و یا تغییر ارتباط، مودم، کارت شبکه، پیجر، درباز کن غیر تصویری، رادیو پخشهای جیبی، موقعیت یاب و موارد دیگر به اخذ مجوز از وزارت ارتباطات نیاز است.
اخذ مجوز از سازمان جهاد کشاورزی
طبق برنامهها و قوانین وزارت جهاد کشاورزی ترخیص محصولات و فراوردههای کشاورزی مثل کود، محصولات مرتعی، گیاهان دارویی، دام، اسب، گاو و شتر نیاز به اخذ مجوز از سازمان جهاد کشاورزی است.
اخذ مجوز میراث فرهنگی
موقعیت جغرافیایی، تمدن چندین ساله و فرهنگ هفت هزار ساله ایران موجب ایجاد آثار تاریخی و فرهنگی بسیاری در کشور شده است. بنابراین برای واردات یا صادرات آثار فرهنگی موجود در کشور، اخذ مجوز از میراث فرهنگی الزامی است. محصولات دست ساز از صدف یا استخوان با نقاشی یا بدون نقاشی، مبلهای صنایع دستی، خراطی و معرقکاری، مبلمان آهنگری سنتی، نشیمن از جنس جاجیم، صنایع دستی طلاکوب، صنایع میناکاری شده، صنایع دستی قلمزنی، فیروزه کوبی، ملیله کاری، اشیاء سفالی، تابلو معرق کاری شده، لباسهای محلی، گلیم ابریشم، ترمه و غیره از جمله محصولاتی هستند که ترخیص آنها از گمرک نیازمند اخذ مجوز از سازمان میراث فرهنگی است.
مدارک لازم برای ترخیص کالا از گمرک
برای ترخیص کالا از گمرک به مدارک مختلفی نیاز است که باید توسط ترخیصکار گمرک جمعآوری شده تا فرآیند ترخیص بدون مشکل انجام شود. مدارک ترخیص کالا از گمرک عبارتاند از:
- اظهارنامه واردات قطعی
- کارت بازرگانی
- قبض انبار
- بارنامه
- ترخیصیه
- گواهی مبدا
- فاکتور
- پروفرما
- مجوز ثبت سفارش
- لیست عدل بندی
- بیمه نامه گمرکی
- پروانه بهره برداری
- کاتالوگ
- مجوزهای مورد نیاز
در صورت کامل نبودن مدارک نام برده شده، امکان ترخیص کالا از گمرک وجود نخواهد داشت.
جمعبندی
در این بخش از مجله راهکار تجارت پایا به معرفی مجوزات مورد نیاز برای ترخیص کالا از گمرک پرداختیم. کالاهای وارداتی به کشور برای ترخیص، به اخذ یک سری از مجوزات مربوطه نیاز دارد. ممکن است کالایی به ۴ مجوز نیاز داشته باشد و کالایی دیگری به ۲ مجوز. اخذ مجوزات از سازمانهای مختلف زمانبر بوده و علاوه بر آن به تخصص و مهارت لازم در این خصوص نیاز دارد. بنابراین توصیه میشود که اگر میخواهید مراحل ترخیص کالای خود را با سرعت و بدون بروز مشکل طی کنید، حتما از ترخیصکاری کمک بگیرید که سابقه ترخیص کالا و اخذ مجوزات مورد نیاز آن را داشته باشد.
با سلام و وقت بخیر ، بسیار مطالبتون ارزنده و مفید بود . تشکر از زحمات شما
با سلام و وقت بخیر🌹 سپاس از توجه شما