وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد سهمیه واردات بازرگانی سال 1404 در سامانه جامع تجارت فعال شده و قابل استفاده است. این سهمیه، بر اساس سهمیه اصلاح شده سال 1402 محاسبه شده است. ارقام مربوط به سهمیه اصلاح شده سال 1402 مطابق جدول و نمودار زیر تعیین شدهاند. در این محاسبه، هموارسازی با ضرایب مشخص انجام شده و “ارزش استفاده شده” به معنای ارزش ثبتسفارشهای معتبر سال گذشته منهای ارزش تأمین یا ترخیصشده تا پایان همان سال است.


سهمیه واردات برای بازرگانان جدید
برای بازرگانانی که در سال 1403 کارت بازرگانی دریافت کردهاند و فاقد سهمیه هستند، سهمیه فصلی به میزان 100 هزار دلار تحت عنوان «بدون سابقه تا سقف 100 هزار دلار» در نظر گرفته شده است. از این سهمیه، 30 هزار دلار در فصل بهار قابل استفاده خواهد بود. توجه داشته باشید این سهمیه قابل تجدید نیست و فقط یکبار برای بازرگانان (نه واحدهای تولیدی) اختصاص داده میشود.
مصارف و سهمیه مازاد
مصارف مربوط به پروندههای بازرگانی معتبر در سال 1404 (منهای بخش تأمین کامل یا ترخیصشده تا پایان سال 1403) به سهمیه سال 1404 اضافه شدهاند. همچنین، تخصیص سهمیه مازاد برای کالاهای خاص مانند لاستیک، پنبه، ویسکوز، کاغذ، مقوا، پنل و اینورتر خورشیدی در سال 1404 نیز ادامه خواهد داشت.
صدور مجوزها
پروندههای با وضعیت «منتظر مجوز» بهصورت خودکار تأیید شدهاند، اما پروندههای دیگر نیاز به اخذ مجوز جدید دارند. همچنین پروندههایی که به وضعیت «عدم تأیید درخواست» منتقل شدهاند، باید با ویرایش اطلاعات، مجوز سیستمی را مجدد دریافت کنند.
سهمیه واردات فصل بهار
سهمیه واردات بازرگانی فصل بهار 1404 از تاریخ 1404/2/8 فعال خواهد شد و با فرمول زیر محاسبه شده است:
سهمیه فصل بهار = [30% × سهمیه اصلاح شده سال 1402 × ضریب عملکرد] + ارزش فیشهای تخصیص ارز ثبتسفارشهای سال 1403 که هنوز تأمین ارز نشدهاند.
معادل دلاری ارزش فیشهای تخصیص ارز نیز به سهمیه فصل بهار اضافه خواهد شد.
مصارف حوزه سهمیه بازرگانی، مطابق اطلاعیههای قبلی، بر اساس ثبتسفارشهای معتبر سال 1404 تعیین شده و تغییری نخواهد داشت. فعالسازی سایر حوزههای سهمیه و میزان سهمیه فصلهای دیگر نیز بهزودی اطلاعرسانی خواهد شد.
نحوه مشاهده سهمیه واردات در سامانه جامع تجارت
برای مشاهده سهمیه واردات در سامانه جامع تجارت، بعد از ورود به سامانه جامع تجارت، نقش خود را به عنوان بازرگان انتخاب کنید. با این کار، تمامی گزینههای مربوط به عملیات تجارت خارجی بهطور کامل در دسترس شما قرار میگیرد. از بخش «عملیات تجارت خارجی»، گزینه «مدیریت مجوزها» و سپس «مدیریت مجوز سیستمی سهمیه واردات» را انتخاب کنید. در این بخش، میزان سهمیه واردات شما بهراحتی قابل مشاهده خواهد بود.
نحوه سهمیه بندی واردات سال 1403
بر این اساس کاربرانی که فاقد سهمیه بازرگانی هستند امکان ثبت پرونده به میزان 500 هزار دلار در حوزه های تولیدی و بازرگانی برای کاربرانی که کارت بازرگانی خود را قبل از سال 1403 دریافت کرده اند، وجود دارد.
اگر در سال های قبل ثبت سفارش به صورت کامل تامین ارز نشده است از بررسی سهمیه در سال 1403 معاف بوده و ارزش مصرفی آن پرونده در سال 1403 برابر با 0 لحاظ خواهد شد.
در خصوص پرونده هایی که در سال های قبل به صورت کامل تامین ارز نشده اند:
- ثبت سفارش در سال های قبل ترخیص داشته باشد: ارزش ترخیص در سال های قبل از ارزش پرونده کم شده سپس عدد بدست آمده با باقیمانده سهمیه سال 1403 مقایسه میشود. اگر عدد کمتر از باقیمانده سهمیه باشد مجوز سهمیه تایید شده و ارزش مصرفی پرونده از سهمیه سال 1403 برابر با مقدار مابه التفاوت ارزش پرونده و ترخیص سال گذشته لحاظ خواهد شد.
اگر ارزش تامین های سال های گذشته بزرگتر از ارزش ترخیص سالهای قبل باشد کاربران میتوانند با کاهش ارزش پرونده به میزان ارزش تامین شده در سال های گذشته پرونده را از کنترل سهمیه در سال 1403 معاف نمایند.
- ثبت سفارش در سال های قبل ترخیص نداشته باشد: اگر ارزش پرونده کمتر از باقیمانده سهمیه در سال 1403 باشد مجوز مربوطه تایید شده و ارزش مصرفی پرونده از سهمیه سال 1403 برابر با ارزش پرونده لحاظ خواهد شد
همچنین کاربران میتوانند با کاهش ارزش پرونده به میزان ارزش تامین شده در سالهای گذشته پرونده را از کنترل سهمیه در سال 1403 معاف نمایند.
تحلیل محمود زارعی؛ موسس شرکت راهکار تجارت پایا
نظام سهمیهبندی واردات در سال 1404 به وضوح مشکلاتی را در در پی دارد. این نظام نه تنها رانت ایجاد کرده که افرادی بدون تجربه و آگاهی کافی از بازرگانی، به راحتی کارت بازرگانی دریافت میکنند و آمار رو به رشد صدور کارتها در سال 1402 نیز گواهی بر این وضعیت است.
یکی از چالشهای اصلی، محدودیت سهمیهها است. تخصیص 500 هزار دلار سهمیه برای بازرگانان، در کنار تقسیم آن به سهمیههای فصلی، مانع از برنامهریزی مؤثر و بهینه برای واردات کالاها میشود. بسیاری از کالاها نیاز به واردات در فصول خاص دارند و این تقسیمبندی میتواند به از دست رفتن فرصتهای تجاری منجر شود. همچنین، طولانی شدن فرآیند تخصیص ارز به بازرگانان، به معنای از دست دادن فرصتهای واردات در یک فصل خاص است که این موضوع فشار بیشتری به فعالان این حوزه وارد میکند.
به نظر میرسد که قوانین سهمیهبندی نیاز به بازنگری داشته و باید بهطور اساسی تغییر کند تا شرایط را برای بازرگانان بهبود یابد. این تغییرات نه تنها به بهبود وضعیت بازرگانان کمک خواهد کرد، بلکه میتواند به تقویت اقتصاد کشور منجر شود. به این ترتیب، بازرگانان میتوانند نقش مؤثرتری در رشد و توسعه اقتصادی ایفا کنند.
.
سلام عرض ادب و احترام چه زمانی سهمیه ارز ۱۰۰ هزار دلاری برای دریافت کنندگان کارت بازرگانی ۱۴۰۳ اعمال خواهد شد؟