کارت بازرگانی یکی از مهمترین مجوزهای لازم برای ورود به عرصه تجارت است. شرایط دریافت کارت بارزگانی برای افراد حقوقی و حقیقی متفاوت است. انجام امور تجاری بدون کارت بازرگانی تقریبا غیر ممکن است. اگر به دنبال دریافت این کارت هستید و یا قصد دارید درباره این موضوع اطلاعات کسب کنید، حتما تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
Toggleکارت بازرگانی چیست؟
کارت بازرگانی در ایران سابقه هفتاد ساله دارد. این کارت نوعی شناسنامه تجاری محسوب میشود. با داشتن این کارت، تجارت شما دارای وجه قانونی و رسمی خواهد بود. دلیل ایجاد چنین مجوزی ساماندهی مراودات اقتصادی و بازرگانی بود. داشتن این کارت برای تجار، صادرکنندگان، بازرگانان، تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی لازم است. این دسته از افراد بدون این کارت نمیتوانند اقدام به به فعالیت تجاری کنند.
مرجع صادرکننده کارت بازرگانی در ایران، اتاقهای بازرگانی شهرهای مختلف هستند و مرجع تاییدکننده کارت بازرگانی تجار، وزارت صنعت معدن تجارت است.
انواع کارت بازرگانی
کارتهای بازرگانی به طور کلی به دو دسته برای اشخاص حقیقی و حقوقی تقسیم میشوند. البته در دستهبندی دیگری میتوان آنها را با توجه به صدور برای فعالیت خاصی مشخص کرد.
کارت بازرگانی برای فعالیتهای تجارتی، خدماتی، صنعتی و موردی قابل استفاده است. کارت موردی برای اشخاص حقیقی و حقوقی که برای یک بار خواهان ترخیص کالاهای خود هستند، صادر میشود.
صدور این کارت برای بازرگانان خارجی، در صورت وجود رابطه متقابل تجاری امکانپذیر خواهد بود.
شرایط و مدارک لازم برای اخذ کارت
مدارک لازم برای اخذ کارت بازرگانی با توجه به دستهبندی حقوقی و حقیقی بودن افراد، متفاوت است.
از شرایط دریافت این کارت میتوان به: داشتن تابعیت ایران، داشتن حساب بانکی معتبر، اعلام وضعیت پایان خدمت، نداشتن سوء سابقه ورشکستگی، نداشتن محکومیت کیفری، داشتن مجوز تولید، داشتن حداقل سه سال سابقه در زمینه فعالیتهای تجاری و مدرک تحصیلی معتبر اشاره کرد.
در ادامه نگاهی به مدارک لازم برای دریافت این کارت خواهیم داشت.
مدارک لازم برای افراد حقیقی
۱. اصل اظهارنامه ثبت نام
۲. اصل گواهی پلمپ دفاتر قانونی از اداره ثبت شرکتها
۳. اصل گواهی عدم سوء پیشینه
۴. فرم دال (برای توضیح بیشتر پاراگراف بعدی را بخوانید)
۵. اصل گواهی موضوع ماده ۱۸۱ قانون مالیاتهای مستقیم
۶. دو قطعه عکس
۷. اصل کارت ملی
۸. اصل مدرک تحصیلی معتبر (حداقل دیپلم متوسطه)
۹. اصل کارت پایان خدمت یا معافیت دائم برای آقایان
۱۰. داشتن حداقل ۲۳ سال تمام
۱۱. اصل گواهی بانک (مبنی بر تایید حساب جاری و حسن اعتبار بانکی شخص متقاضی که باید به امضاء و مهر رییس شعبه برسد)
۱۲. ارائه اصل سند مالکیت یا اصل اجارهنامه (دارای کد رهگیری)
مدارک لازم برای افراد حقوقی
۱. اصل اظهارنامه ثبت نام در دفاتر بازرگانی
۲. اصل پلمپ دفاتر اخذ شده از اداره ثبت شرکتها
۳. اصل گواهی عدم سوء پیشینه
۴. اصل مفاصا حساب مالیاتی
۵. ارائه کپی و اصل تقاضانامه ثبت شرکتهای داخلی
۶. کپی و اصل اساسنامه شرکت
۷. کپی و اصل روزنامه رسمی تاسیس
۸. کپی و اصل روزنامه رسمی آخرین ثبت تغییرات شرکت
۹. اصل و کپی سند مالکیت شش دانگ و یا در صورت اجاری بودن محل، ارائه اجارهنامه با کد رهگیری
فرم دال چیست ؟
همان طور که پیشتر گفته شد، کلیه افراد متقاضی کارت بازرگانی نیازمند ارائه مدارک خاصی هستند. یکی از این فرمها، فرم دال است.
فرم دال در اصل یک تعهدنامه است. به موجب این تعهدنامه اشخاص حقیقی و حقوقی میبایستی متعهد شوند که براساس شرایط و ضوابط گفته شده عمل نمایند.
این فرم به عنوان گواهی و تعهدنامه مبارزه با پولشویی تلقی میشود. برای دریافت این فرم میتوانید به سامانه دریافت کارت مراجعه نمایید.
کاربردهای استفاده از کارت بازرگانی
مسلما کاربرد کارت بازرگانی در امور تجاری و اقتصادی ست. با داشتن این کارت شما میتوانید اموری مانند امور زیر را انجام دهید:
- ثبت سفارش جهت واردات کالا
- ترخیص کالا از گمرک
- صادرات کلیه کالاهای مجاز
- واردات از مناطق آزاد
- بهرهمندی از یارانه صادرات
- امکان ارتباط با بازرگانان خارجی
- به علاوه اینکه دارنده این کارت (در صورت شخص حقیقی بودن) به عنوان تاجر شناخته خواهد شد.
شرایط ابطال کارت بازرگانی
ابطال این کارت به دو صورت امکانپذیر است. نخستین حالت آن، ابطال اختیاری است. در صورتی که شخص حقیقی یا حقوقی از داشتن کارت منصرف شده باشد، میتواند با ارائه مدارک خاصی کارت را باطل کند. حالت دوم ابطال اجباری کارت است. اگر دارنده کارت بازرگانی مرتکب جرم قاچاق شده، علاوه بر مجازات، محکوم به ابطال کارت می گردد. در صورت سرقت یا مفقودی کارت، صاحب کارت میتواند درخواست تعلیق آن را دهد.
چه فعالیتهایی بدون کارت بازرگانی امکانپذیر است؟
برخی فعالیتها و یا کالاهای خاص به تشخیص گمرک معاف از کارت بازرگانی هستند. مثل کالاهایی که (به تشخیص گمرک) برای فروش نیستند. کارگران ایرانی شاغل در خارج از کشور نیز از دریافت این کارت معافند. البته در صورتی که کارنامه شغلی از وزارت کار داشته باشند. ملوانان ایرانی شاغل در سواحل ایران یا سایر کشورها هم شامل قانون معافیت میشوند. شرکت تعاونی مرزنشینان کشور هم برای فعالیتهای خود نیازی به کارت بازرگانی نخواهد داشت.