اهمیت و کاربرد فراوان سامانه epl برای بازرگانان، ترخیص کاران و به طور کلی تمامی فعالان در عرصه تجارت بین المللی، موجب شده است که در این متن، به ابعاد مختلف این سامانه بپردازیم. اما به این نکته توجه کنید که سامانه EPL بهتدریج جای خود را به سامانه جامع تجارت (NTSW) خواهد داد و بهزودی این تغییر اجرایی میشود. با این انتقال، کاربران میتوانند از قابلیتها و امکانات بهروزتر سامانه جامع تجارت ایران، بهرهمند شوند. با این وجود اگر به دنبال آموزش سامانه EPL هستید، میتوانید آن را از اینجا دانلود کنید. همچنین، برای آشنایی با سامانه جامع تجارت، میتوانید فایل PDF آموزش آن را از اینجا دانلود کنید.
فهرست مطالب
Toggleسامانه epl چیست؟
اگر در حوزه تجارت بین المللی فعالیت دارید حتما تاکنون نام سامانه epl را شنیده اید. سامانه جامع امور گمرکی یا epl که در واقع مخفف Electronic Packing List است، به منظور انجام امور ترخیص کالا در بستر وب و به صورت اینترنتی ایجاد شده است که بازرگانان و ترخیصکاران به راحتی میتوانند بخش گسترده ای از امور گمرکی مرتبط با کالای وارداتی یا صادراتی خود را از طریق این سامانه انجام دهند.
آموزش سامانه epl گمرک
آموزش سامانه epl و نحوه کار با آن برای تمامی فعالین عرصه تجارت بین الملل ضروری است. ابتدا برای ورود به سامانه لازم است نشانی اینترنتی epl.irica.ir را در مرورگر خود باز کرده سپس برای ورود، نام کاربری و رمزعبور (و در صورت فعال سازی، کد شناسایی) خود را وارد کنید.
برای دریافت نام کاربری و رمزعبور باید به صورت حضوری به یکی از گمرکات اجرایی مراجعه کرده و در واحد انفورماتیک، کد فعال سازی خود را دریافت نمائید.
برای اشخاص حقیقی، کد ملی به عنوان نام کاربری و برای اشخاص حقوقی کد ملی مدیرعامل به عنوان شناسه ملی شرکت منظور میگردد.
شرکتها علاوه بر یوزرنیم و پسورد مدیرعامل، یوزرنیم و پسورد دیگری نیز دارند که یوزرنیم آن شناسه ملی شرکت میباشد که میبایست با یوزر مدیرعامل لینک شود. (کارایی خاصی ندارد و دارای محدودیت های زیادی میباشد.)
پس از ورود به سامانه EPL میتوانید با استفاده از منوها امور گمرکی خود را مدیریت کنید.
کاربرد سامانه EPL
دلیل طراحی سامانه EPL گمرک، انجام برخی از امور گمرکی به صورت آنلاین و بدون نیاز به حضور در گمرک است. از طریق سامانه EPL گمرک میتوان بسیاری از امور گمرکی را به صورت الکترونیکی انجام داد. ثبت اظهارنامه گمرکی، پرداخت هزینه های گمرکی، استعلام وضعیت کالا، ثبت درخواست ترخیص، استعلام تعرفه ها و مقررات گمرکی، درخواست معافیتها و مقررات گمرکی، تسهیلات تجاری، صدور مجوزهای خاص و همچنین پیگیری فرایند ارزیابی کالا از جمله اموری است که بدون نیاز به مراجعه حضوری و با استفاده از این سامانه میتوان آنها را انجام داد.
به طور کلی، سامانه EPL با الکترونیکی کردن فرآیندهای گمرکی، کاهش کاغذبازیها و افزایش سرعت و شفافیت در انجام امور گمرکی میکند.
مزایای کار با سامانه epl
- از نقش EPL در کاهش تورم و تنظیم بازار نمیتوان چشم پوشی کرد.
- تمامی کالاهای وارداتی به کشور توسط این سامانه مورد بررسی قرار میگیرند و همچنین نام وارد کننده آن ثبت میگردد.
- افزایش سرعت و دقت در مبادله کالا و امور گمرکی از نکات بارز سامانه ای پی ال است.
- سامانه EPL با مزایای فراوان خود تعداد بسیاری از تجار را در چند ماه اخیر جذب کرد که این اتفاق سبب افزایش درآمد گمرک تنها با راه اندازی یک سامانه هوشمند شد.
- امنیت بالا در استفاده از این سامانه نیز از موارد حائز اهمیت است.
- از مزایای سامانه جامع امور گمرکی میتوان به در دسترس بودن اطلاعات کالا از زمان بارگیری کالا از مبدا، جلوگیری از قاچاق کالا و کاهش تخلفات بازرگانی اشاره کرد.
تفاوت زمان ترخیص در گذشته و حال با استفاده از سامانه EPL
در گذشته زمان صرف شده برای ترخیص کالا از دبی مانند کشور هایی مثل عربستان و فرانسه بازه کوتاهی بین ۳ تا ۵ روز بود و این در حالیست که فرآیند ترخیص کالا در ایران به طور میانگین ۳۰ روز به طول میانجامید. این سامانه باعث شد تا فرآیند ترخیص سرعت بگیرد و در کمترین زمان ممکن انجام شود. فرآیند گمرکی در سامانه EPL قبل از ورود کالا به بندر آغاز میشود که زمان انتظار برای ترخیص کالا را کاهش دهد.قبل از وجود EPL می بایست به طور تقریبی ۱۰ مورد از اسناد به گمرک ارائه میشد که هم رسیدگی به آنان را سخت تر می کرد و هم بایگانی گمرک را حجیم تر.در نتیجه احتمال عدم بررسی اسناد و یا گم شدن آنان توسط بخش اداری گمرک افزایش می یافت. سامانه EPL با کاهش تعداد اسناد توانست مشکلات مربوط ارائه و بررسی آنها را تا حد بسیاری بهبود بخشد و موجب تسریع امور ترخیص شود.طولانی بودن مسیر ترخیص کالا و دشواری های موجود در این راه بسیاری از افراد را به سمت قاچاق سوق میداد. زیرا از این طریق سریع تر میتوانستند کالای خود را وارد مرزهای ایران کنند.
سامانه جامع امور گمرکی با تسریع تشریفات در واردات و صادرات هزینههای مربوط به تجارت را کاهش داد و باعث شد مقدار زیادی در هزینه های تجاری صرفه جویی شود.این قضیه بدین معناست که اگر صاحب کالایی قبل از وجود سامانه اقدام به وارد کردن کالا به ارزش ۲۰ میلیارد دلار میکرد و امور ترخیص آن ۲۶ روز زمان میبرد:
با وجود EPL مدت زمان ترخیص آن به ۳ روز کاهش پیدا کرد و هزینه های تشریفات از ۱۵ میلیارد دلار به ۵ میلیارد دلار رسید.
سامانه EPL و زیر سامانه های آن
سامانه ای پی ال دارای زیر سامانه های بسیاری است. از جمله این زیرسامانه ها، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سامانه پرداخت متمرکز
- کدینگ
- احراز
- مانیفست الکترونیکی
- ارزش کالا (TSC)
تمامی این سامانه ها در کنار یکدیگر سامانه جامع گمرکی را تشکیل میدهند.
پنجره واحد گمرکی EPL-CSW مخصوص ارتباط با سازمانها، شرکتها، بیمه ها، صاحبان کالا و اظهار کنندگانی است که از خارج گمرک میخواهد پیگیر امور گمرکی خود باشند.
این شرکت ها و سازمان ها از این طریق میتوانند از سامانه EPL بهره ببرند و با کارکنان گمرک در جهت پیگیری امور خود ارتباط برقرار کنند.
عمل به بند های پیمان کیوتو از طریق EPL
با وجود اینکه مواردی از حلقه های پروژه در باب بند “ساده سازی” عملیاتی نیستند و با کیوتو سازگاری ندارند:
اما با راه اندازی سامانه جامع EPL ایران توانست در بند “یکسان سازی” کنوانسیون کیوتو کمک قابل توجهی نماید.
سخن پایانی
سامانه EPL، سامانه ای هوشمند در زمینه امور گمرکی است که به منظور تسریع در فرآیند ترخیص کالا ، صادرات و واردات به کمک صاحبان کالا و تاجران آمده است. با کمک این سامانه میتوان بسیاری از امور گمرکی را بدون نیاز به مراجعه حضوری انجام داد. استفاده از این سامانه نه تنها موجب صرفه جویی در زمان میشود؛ بلکه باعث کاهش هزینه ها، افزایش شفافیت و ارتقا کارایی در عملیات های گمرکی خواهد شد. البته نحوه استفاده صحیح از این سامانه نیز شرط مهمی است. در این مقاله فایل PDF آموزش سامانه EPL به صورت رایگان بارگذاری شده است. در انتها از توجه شما سپاسگذاریم.
مطلب بسیار آموزنده بود
سلام وقت بخیر🌹 سپاس از توجه شما دوست عزیز.
سلام وقت بخیر ، بنده کارمند شرکتی بودم و EPL رو بنام خودم گرفتم ، درحال حاضر با شرکت قطع همکاری کردم و شرکت اصرار زیادی داره که از EPL بنام بنده هنوز استفاده کنه ، بنظرتون این کار تا چه اندازه درسته،تشکر از شما 🙏
با سلام و احترام
شما در سامانه گمرک کدینگ شدین و وقتی وکالت شرکت رو گرفتین تا زمانی که بیمه اون شرکت باشین به عنوان حق العملکار اون شرکت شناخته می شید و مالیاتی برای شما وضع نمیشه ولی وقتی در لیست بیمه شرکت نباشید برای شما تعهدات مالیاتی در پی داره ، همچنین مسئولیت کالای اظهار شده به گمرک بر عهده شخص شما می باشد و در صورت تخطی از قوانین گمرکی و قاچاق اعلام شدن کالا، شما هم مسئولیت اظهار کالا رو برعهده دارید.
با تشکر از همراهی شما دوست عزیز