حمل و نقل دریایی کراس استافینگ
حمل و نقل دریایی کراس استافینگ یکی از روشهای پرکاربرد حمل و نقل دریایی است که برای انتقال کالاها و محمولات بین دو بندر از طریق ترانزیت از یک بندر سوم استفاده میشود. این روش حمل و نقل دریایی، مزایای بسیاری در بخش ارتباطی برخی کشورها و اتحادیهها ایجاد کرده است و به عنوان یکی از مهمترین روشهای حمل و نقل در جهان شناخته میشود.
فهرست مطالب
Toggleکراس استافینگ چیست؟
کراس استافینگ (Cross Stuffing) در اصطلاح حمل و نقل دریایی به این معنا است که بار حین انتقال از مبدا به مقصد در بندر سومی متوقف و بعد از تخلیه از کانتینر، مجددا در کانتینر دیگری بارگیری شود. در واقع کراس استافینگ را میتوان تعویض کانتینر نیز نامگذاری کرد.
CFS چیست؟
CFS مخفف Container Freight Station، انبار یا ایستگاه کانتینرها است. این انبار مربوط به Jebel Ali Freezone است. در چنین محلی (یا انباری) کالا جهت بارچینی در کانتینر، از فرستنده تحویل گرفته شده یا پس از بازکردن کانتینر و تفکیک محمولههای آن، به گیرنده تحویل داده میشود. در این مکان، امکانات انبارداری و جابهجایی کالای عمومی نیز وجود دارد. انجام این عملیات در انبار شخصی هم امکانپذیر است.
کاربردهای کراس استافینگ
این روش که به عنوان یکی از مهمترین و شناختهشدهترین روشهای حمل و نقل دریایی محسوب میشود و به طور گسترده در این صنعت استفاده میشود، بسیار پرکاربرد است. در ادامه به برخی از کاربردهای این روش حمل و نقلی اشاره خواهیم کرد:
- زمانی که در بندر مقصد فضای کافی برای دریافت بار و تخلیه آن نباشد، از این روش برای تقسیم محمولهها و کالاها به بارهایی با اندازههای کوچک و قرار دادن آن بارها در کشتیهای کوچکتر استفاده میشود.
- در شرایطی که مسیر مستقیمی از بندر مبدا به بندر مقصد نباشد، از کراس استافینگ استفاده میشود.
- زمانی که کشور مقصد تحت شرایط تحریمهای سیاسی و اقتصادی باشد.
فرآیند کراس استافینگ
فرآیند کراس استافینگ معمولا در بندر جبل علی که متعلق به کشور امارات است، صورت میگیرد. برای انجام این عملیات بارنامه، پکینگ لیست، اینویس، گواهی مبدا و سایر مدارک مورد نیاز باید به نام شرکت بازرگانی در امارات صادر شود. توجه کنید که مدارک اصل بارنامه قبل از رسیدن بار به جبل علی در اختیار شرکت اماراتی قرار گیرد. پس از رسیدن کالا و انجام عملیات کراس استافینگ و تشریفات گمرکی، بار توسط شرکت بازرگانی اماراتی ترخیص شده و به مقصد نهایی صادر میشود. زمان حدودی عملیات کراس استافینگ ۱ الی ۲ روز است.
چه کالاهایی به کراس استافینگ نیاز دارند؟
از روش کراس استافینگ برای کالاهایی استفاده میشود که به علت تحریمها امکان ورود مستقیم به کشور را ندارند و یا شرکت حمل و نقل امکان سرویسدهی در ایران را از طریق خطوط کشتیرانی در بنادر ایران نداشته باشد. در این صورت محمولهها با روش کراس استافینگ وارد بنادر میشود.
هزینههای کراس استافینگ
به طور کلی هزینه کراس استافینگ نسبت به روشهای حمل و نقلی دیگر بیشتر است. هزینههای مربوط به کراس استافینگ به فاکتورهای مختلفی بستگی داشته و متغیر است. نوع بستهبندی کالا، ماهیت آن و نیاز محموله به تجهیزات خاص و مجوزهای خاص در تعیین هزینههای حمل و نقل کراس استافینگ تاثیر گذارند. علاوه براین، هزینهای تحت عنوان هزینه حمل و نقل و هزینه عملیات کراس استافینگ نیز به این هزینهها اضافه میشود. به طور متوسط، هزینه کراس استافینگ برای هر کانتینر با ابعادی حدود ۲۰ فوت مبلغی در حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ دلار هزینه دارد و در صورت اضافه شدن مقدار بار این هزینه افزایش پیدا میکند.
تفاوت کراس استافینگ با ترانشیپ
در کراس استافینگ محتوای داخل کانتینرها تخلیه شده و در کانتینرهای کشتی دیگری بارگیری میشود. این در صورتی است که در ترانشیپ، کانتینر حامل بار از یک کشتی به کشتی دیگر منتقل میشود.
نکات مهم در مورد عملیات کراس استافینگ
مهمترین نکتهای که باید قبل از انتخاب این روش برای حمل و نقل کالای خود بدانید، این است که اگر از این روش برای دور زدن تحریمها و واردات کالای تحریم شده و ممنوعه استفاده کنید، امکان توقیف محموله در کشور سوم بسیار است و حتی ممکن است موجب خسارتهای فراوان نیز شود.
یکی از نکات مهمی که در کراس استافینگ لازم است مورد توجه قرار گیرد، این است که کشتیهای حامل بار در این عملیات، باید دارای تمام تجهیزات مخصوص و جرثقیل باشند تا در جابهجایی محموله با مشکل روبرو نشوند، به همین دلیل این روش نسبت به روشهای دیگر حمل و نقلی هزینهی بیشتری دارد.
نکتۀ دیگری که باید بدانید این است که به دلیل پرهزینه بودن عملیات کراس استافینگ، قیمت کالاهایی که به این صورت وارد کشور میشوند نسبتا بالا است.
آیا در کراس استافینگ محموله ما آسیب میبیند؟
با توجه به فرآیند عملیات کراس استافینگ، حفظ سلامت کالا نقشی حیاتی دارد. چرا که در صورت بروز کوچترین خطا ضررهای سنگین به محموله وارد خواهد شد.
پس حتما قبل اقدام به Cross Stuffing درباره شرکت مجری عملیات تحقیق به عمل آورید. شما همچنین میتوانید جهت اطمینان بیشتر از فوروادر خود هنگام عملیات درخواست عکس کنید.
در نهایت، حمل و نقل دریایی کراس استافینگ یک روش کارآمد و پرسود در حمل و نقل بینالمللی است. این روش مزایا، معایب و چالشهای خاص خود را دارد که به شرکتها در انتقال موفق کالاها و محمولهها به مقصد نهایی، کمک بسیار میکند. با این حال، برای استفاده بهینه از این روش، باید توجه و هماهنگی دقیق بین شرکتها و بنادر به همراه برنامهریزی جامع و کاربردی انجام شود. میتوانید برای تسریع در حمل و نقل کالا و تجهیزات از شرکتهای حمل و نقل و لجستیک معتبر نیز کمک بگیرید.
اطلاعاتتون عالی و مفید