کالای متروکه به کالایی گفته میشود که مالک آن به هر دلیل برای ترخیص کالا به گمرک رجوع نکرده و یا در تحویل سندها و مدارک لازم تاخیر کرده است.
کالا ی متروکه چه کالایی است؟
کالایی است که صاحب بار جهت ترخیص آن در مهلت قانونی به گمرک مراجعه نکرده باشد. یا اینکه در ارسال مدارک و اسناد مربوطه تاخیر داشته باشد. همچنین ممکن است به دلیل عدم وجود مجوز های خاص لازم، کالا به حالت متروکه در آمده باشد. در ادامه مقاله قصد داریم به اینکه تحت چه شرایطی بار، متروکه میشود بپردازیم.
چرا کالاهای وارداتی متروکه میشوند ؟
کالا های وارداتی به دلایلی بسیاری ممکن است تبدیل به بار متروکه شوند از جمله ی آنها:
- کمبود نقدینگی صاحبان بار
- عدم تایید بهداشت و استاندارد
- تاخیر در ارسال مدارک لازم
بار بعد چه بازه زمانی متروکه محسوب میشود ؟
از تاریخ قبض انبار برای واردات و صادرات و یا ترانزیت بیشترین زمان توقف کالا در گمرک ۴ ماه خواهد بود. و در صورت عدم مراجعه جهت انجام تشریفات گمرکی،بار متروکه محسوب خواهد شد. موسسات تولیدی شامل بازه زمانی ۴ ماهه نمیشوند. در محموله های هوایی حداکثر زمان متروکه شدن بار ۷۰ روز از تاریخ ورود بار به گمرک است.
بار متروکه میتواند از سه راه به فروش برسد:
- مزایده کتبی بار
- حراج کالا
- خرده فروشی بار
ممکن است این سوال ایجاد شود که کالاهای ضبط شده توسط چه نهادی به فروش میرسند. وظیفه فروش بار های متروکه بر عهده سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی است. این سازمان به عنوان مسئول فروش کالا ی متروکه و کالای ضبطی در گمرک، مسئولیت فروش بار را بر عهده خواهد داشت.
مراحل فروش بار متروکه به چه صورت است ؟
گمرک، بعد از کسر هزینه های گمرکی (شامل حمل و بیمه و هزینه هایی که به ورود قطعی آن بار تعلق می گیرد) بقیه را سپرده می کند. صاحب کالا میتواند ظرف مدت دو سال با ارائه اسناد برای دریافت آن به گمرک مراجعه کند. در مزایده بار متروکه خود صاحب کالای اصلی نیز امکان حضور را دارست اما اولویتی ندارد.