شرایط واردات دارو به ایران چگونه است؟
واردات دارو به ایران براساس قوانین و مقررات وضع شده توسط سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت انجام میشود. وارد کردن دارو به کشور با رعایت حداکثری استاندارهای سلامتی و توجه به نیازهای دارویی مردم شکل میگیرد. محصولات دارویی وارد شده به ایران لازم است از شرایط زیر برخوردار باشند.
- دارا بودن مجوز تولید، فروش و صادرات
- حمل دارو با شرایط حملونقل استاندارد و مناسب
- رعایت استاندارهای کیفی بینالمللی در داروی تولید شده
- دارا بودن برچسب اطلاعات لازم در مورد نوع مصرف و شرایط نگهداری دارو
بهتر است واردات کالا مثل دارو از کشورهای معتبری که میتوانند کالای باکیفیت تولید کنند انجام شود. توجه به تعرفههای گمرکی و مقررات مربوط به وارد کردن دارو در ایران به دقت مورد بررسی قرار گیرد و سپس نسبت به تجارت و داد و ستد دارو اقدام شود. در صورت ارسال داروی نامناسب به کشور بازرگانان با مسائلی مانند بازداشت دارو، پرداخت جریمههای دارویی و یا حتی ممنوعیت ورود مواجه میشوند.
آشنایی با مدارک لازم برای واردات دارو
ورود دارو به ایران مانند هر کالای تجاری دیگری به یک سری مدارک و مجوزهای کلی مانند اصل پیش فاکتور (پروفروما)، فاکتور تجاری، دریافت مجوز انجام صادرات و واردات، برگه ترخیص، بارنامه و… احتیاج دارد. با این وجود مجوزهای خاصی که برای محصولات دارویی و غذایی صادر میشوند بیشتر از این میزان است و برای صدور اجازه واردات دارو به مجوزهای زیر احتیاج است.
- ارائه DMF
- شناسنامه دارو
- اصل گواهی CPP
- برگه آزمایشهای کیفی
- گواهی اصالت و سازگاری
- مجوز تولید یا فروش دارو
- نمونه محصول جهت انجام آزمایشهای کیفی
ارسال دارو به ایران بدون دریافت مجوزهای لازم تاثیرات نامطلوب زیادی بر سلامت عمومی و کاهش اعتماد افراد به سیستم قضایی و دارویی دارد.
داروهای بدون مجوز که کیفیت لازم را ندارند میتوانند آسیب جدی به سلامت افراد جامعه وارد کنند.
گواهی CPP یا گواهی محصول دارویی چیست؟
گواهی محصول دارویی یا CPP که مخفف Certificate of a Pharmaceutical Product است یکی از مدارک لازم برای واردات دارو محسوب میشود. این گواهی که توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) صادر میشود اطلاعاتی در مورد دارو، شرکت تولید کننده آن ارائه میکند و برای ورود دارو به ایران ضروری است.
ارائه DMF برای واردات دارو
DMF یا Drug Master File مدرک مهمی در فیلترهای دارویی حساب میشود و ارائه آن توسط شرکتهای دارویی برای ورود به کشور ایران هر چند ضروری نیست اما در صورت ارائه محوله شانس بهتری برای ورود به کشور خواهد داشت. اطلاعات مربوط به مواد اولیه، فرمولاسیون، مدارک آنالیز و مشخصات ساخت محصول در DMF ذکر میشود.
واردات دارو به ایران شامل چه محصولاتی میشود؟
ایران بیشتر داروهای مورد نیاز خود را از جمله داروهای ژنریک (génériques) تولید میکند اما در مورد داروهای پیشرفتهتر که برای بیماریهای خاص مناسب هستند به واردات دارو وابسته است. عمده داروهای ارسال شده به ایران مربوط به بیماریهای مزمن مانند بیماری قلبی، دیابت، سرطان و بیماریهای اعصاب میشوند. در جدول زیر بیشتر داروهایی که در این سالها به ایران وارد شده مشاهده میشوند.
کاربرد داروی وارد شده | نوع داروی وارداتی |
داروی قلبی | بتابلاکر، ACE inhibitor، آنتاگونیستهای آلفا و بتا، دیورتیک |
داروی دیابتی | انسولین، متفورمین، سولفونیل اوره، تیازولیدین، آلفاگلوکوزیداز |
داروی ضدسرطان | آنتیبادی، کمپلکس پلاتینی، داکسوروبیسین، پاکلیتاکسل |
داروی سیستم عصبی | آنتیدپرسانت، ضدتشنج، ضد اضطراب، آنتیهیستامین |
داروی ضد ویروسی | واکسن، آنتیویروس، آنتیبیوتیک |
مشابه بسیاری از داروهای وارد شده در بازار داخلی ایران نیز ساخته و توزیع میشوند که قیمت آنها در مقایسه با نمونههای خارجی بسیار پایینتر است.
ایران با کدام کشورها مبادله دارویی دارد؟
واردات دارو به ایران به طور عمده از کشورهای مختلف به قصد درمان بیماریها و نجات جان افراد انجام میشود. کشورهایی که در داد و ستد تجاری دارویی با ایران مراوداتی دارند در ادامه ذکر شده است.
- هند
- چین
- ترکیه
- آلمان
- اروپا و آمریکا
هند و چین یکی از اصلیترین تامین کنندگان محصولات دارویی ایران هستند که کیفیت و قیمت قابل قبولی برای محصولات خود ارائه میکنند. همچنین کشورهای اروپایی یا امریکایی ارسال دارو به ایران را انجام میدهند هر چند با وجود تحریمها مبادله دارویی با امریکا کمی دشوارتر است.
آشنایی با مرحل واردات دارو به ایران
واردات دارو به ایران نیازمند آشنایی با قوانین و مقررات گمرکی، آشنایی با سیاستهای تجاری و دریافت مجوزهای لازم است. مراحلی که در ادامه به آن اشاره میشود برای انجام داد و ستد دارویی بینالمللی ضروری است. فرآیند واردات مطابق با تمام کالاهای وارد شده ابتدا با بررسی بازار داخلی و شناسایی داروهای مورد نیاز که مشتری بالقوه دارند شروع خواهد شد.
- تحلیل نیاز بازار از طریق مطالعه و بررسی
- تامین مالی مورد نیاز برای شروع واردات دارو
- انتخاب تامین کننده خارجی مناسب
- اخذ مجوزهای لازم برای واردات از وزارت بهداشت
- خرید و تحویل گرفتن داروی موردنظر
- انجام مراحل گمرکی و بررسی و بازرسی محموله وارد شده
در نهایت پس از اطمینان حاصل شدن از کیفیت محصولات دارویی وارد شده و فرایند ترخیص کالا از گمرک صورت میگیرد و پس از عرضه در بازار در اختیار افراد بیمار قرار میگیرد. اطلاع کافی از قوانین گمرکی و تسلط به محدودیتهای بهداشتی موجود در زمینه دارو مجموعه عملیات لازم در زمینه واردات را کوتاهتر میکند.
کلام پایانی در خصوص واردات دارو به ایران
واردات دارو به دریافت مجوز از سازمان غذا و دارو احتیاج دارد و شرکتهای بازرگانی بدون دریافت مجوزهای لازم نمیتوانند هیچ دارویی را وارد کشور کنند. ثبت اطلاعات مورد نیاز برای ورود دارو به ایران شامل اطلاعات شرکت تولید کننده و شرکت واسطه به سازمان غذا و دارو ضروری است. در سالهای اخیر واردات دارو به ایران با محدودیتهایی مواجه شده و قیمت بالای برخی داروها در بازار داخلی و ایجاد بازار سیاه برای خرید و فروش برخی داروها باعث شده تا تجار و بازرگانان اقدام به واردات قانونی انواع دارو و مکملهای دارویی کنند. ورود محصولات دارویی غیر مجاز تهدید کننده سلامت افراد است و به همین دلیل ارسال دارو به ایران با سختگیریهای زیادی از سمت سازمانهای دولتی مربوط همراه میشود. به دلیل حساسیت بالایی که در رابطه با وارد کردن دارو وجود دارد بهتر است هر گونه مبادله و داد و ستد دارویی (واردات دارو) با مشورت شرکتهای بازرگانی واسطه که سابقه کار در این حوزه را داشتهاند مانند راهکار تجارت پایا انجام شود.
جهت مطالعه بیشتر درباره شرایط و چگونگی ترخیص کالا از سایر گمرکات میتوانید از لینک های زیر اقدام کنید :
ترخیص کالا از گمرک شهریار
پرتکرارترین پرسشهای در واردات دارو
- عوارض گمرکی واردات دارو به ایران چقدر است؟
تعیین هزینه گمرکی برای واردات دارو براساس نوع دارو، روش حملونقل و میزان محموله وارداتی متفاوت است و مالیات ورودی، کرایه گمرک، هزینههای بستهبندی و حمل در تعیین قیمت نهایی دارو تاثیر دارد.
- واردات کدام داروها به کشور ایران ممنوع است؟
واردات برخی از داروها مانند داروهای ترکیبی، داروهای بدون مجوز، داروهای قاچاق و… به داخل کشور به دلیل محدودیتهای بهداشتی و امنیتی ممنوع است. به دلیل تغییرات زیاد توصیه میشود قبل از هر گونه اقدام برای واردات دارو لیست داروهای مجاز کشور بررسی شود.
- ایران از کدام کشورها محصولات دارویی وارد میکند؟
چین، هند، ترکیه و آلمان اصلیترین وارد کنندههای دارو به داخل ایران هستند.
- چه مدارکی برای وارد کردن دارو به ایران لازم است؟
مدارک مورد نیاز برای وارد کردن دارو به ایران شامل مجوز واردات، سند حمل و نقل، بارنامه، فاکتور خرید، گواهی اصالت و صدور مجوز از کشور تولید کننده دارو است.
- آیا ارسال دارو به ایران شامل تحریمها نیز میشود؟
برخی از تحریمهای اقتصادی و سیاسی واردات دارو به داخل ایران را در سالهای اخیر با مشکل مواجه کردهاند. به همین خاطر توصیه میشود قبل از آغاز مبادلههای تجاری دارویی سایت سازمان توسعه تجارت ایران برای اطلاع از موارد تحریمی بررسی شود.
بسیار سپاسگزارم از اینکه اطلاعات و تجربیات خود را به اشتراک می گذارند.بهره مند شدم
باسلام دوست عزیز🌹 وقت بخیر ممنون از توجه شما
سلام.در رابطه با واردات با سرمایه کم خواستم بپرسم و اینکه چه محصولاتی واردات سودآوری دارن. با تشکر
با سلام و وقت بخیر دوست عزیز🌹 سودآوری محصولات به عوامل مختلفی بستگی دارد. کشور مبدا، تولیدکننده معتبر، نحوه حمل و نقل و ترخیصکار مجرب تاثیر مستقیمی بر سودآوری تجارت دارند.