انواع مواد شیمیایی وارداتی
مواد شیمیایی میتواند شامل محصولات زیر باشد:
مواد شیمیایی صنعتی، صنایع غذایی، دارویی، کشاورزی، آرایشی بهداشتی، صنایع تصویه آب، تولید محصولات شوینده، حالالهای شیمیایی، صنایع تولید لاستیک، صنایع آبکاری، رنگ و رزین از جمله مواد شیمیایی وارد شده به کشور هستند.
لیست مواد اولیه دارویی وارداتی
امروزه به دلیل استفاده از مواد اولیه شیمیایی برای تولید دارو، صنعت پزشکی و داروسازی نیاز مبرمی به مواد اولیه دارویی پیدا کرده است. برخی از این مواد اولیه در ایران تولید میشود اما بیشتر آنها وارداتی هستند. مواد اولیه دارویی وارداتی همچون آنتی بیوتیکها، پنی سلینها و مشتقات آنها، تتراسیکلین، کلرامفنیل، منتول، اسید سالیسیلیک، متیل پارابن، فنیدون و … را میتوان نام برد.
هزینه واردات مواد شیمیایی به ایران
هزینه واردات مواد شیمیایی شامل مبالغ گوناگونی است برای مثال برای خرید محصول باید هزینهای پرداخت کنید که به نسبت حجم و نوع ماده و تامین کننده متفاوت خواهد بود. هزینه حمل و نقل و بیمه مواد شیمیایی بخش دیگری است که با توجه به انتخاب روش حمل و نقل (زمینی-دریایی-هوایی) و نوع بیمه متفاوت خواهد بود. عوارض گمرکی نیز بخشی از هزینه واردات کالا را شامل میشود.
هزینه ترخیص مواد شیمیایی از گمرک
هزینه ترخیص مواد شیمیایی از گمرک شامل هزینه ثبت سفارش، هزینههای مربوط به تخلیه کالا و انبارداری، آزمایش و استاندارد، حقوق و عوارض گمرکی هلال احمر و مالیات بر ارزش افزوده است.
واردات مواد شیمیایی از کدام کشور صورت میگیرد؟
کشورهای مختلفی قادر به تامین مواد شیمیایی مورد نیاز در کشور هستند اما در شرایط فعلی کشور چین بزرگترین تامین کننده مواد شیمیایی کشور است. کشورهای دیگری مثل امارات، ترکیه و کره نیز برخی اقلام شیمیایی ما را تامین میکنند.
واردات مواد شیمیایی از چین
کشور چین از جمله کشورهایی که به صورت گسترده در زمینه تولید انواع مواد شیمیایی پیشتاز است. مهمترین مواد شیمیایی وارداتی از چین به ایران شامل کربنات پتاسیم، سولفات پتاسیم، اسید کرومیک، اسید سیتریک، سدیم کلرید و … است.
حمل و نقل مواد شیمایی از چین به ایران، در صورتی که حجم کالا زیاد باشد از طریق کشتی انجام میشود و حمل و نقل بارهای خورد نیز از طریق هوایی امکان پذیر است.
واردات مواد شیمیایی از ترکیه
کشور ترکیه از دیگر کشورهایی است که در زمینه تولید مواد شیمیایی به جایگاه مناسبی رسیده است. ترکیه تامین کننده مواد شیمیایی مورد نیاز کشور از جمله کبالت، پودر آگار، مواد ضد انفجاری، بیکربنات سدیم، نیتروژن اکسید و … است. حمل بار زمینی از ترکیه به ایران یکی از روشهای مقرون به صرفه حمل و نقل است؛ چرا که به دلیل وجود مرزهای مشترک، حمل و نقل بین دو کشور با سرعت و کارایی بالاتری انجام میشود.
مراحل واردات مواد شیمایی به کشور
واردات مواد شیمیایی به کشور لازمه طی کردن مراحل گوناگونی است که به طور مختصر در ادامه به هر یک پرداخته میشود.
منبع یابی: اولین مرحله برای واردات مواد شیمیایی منبع یابی است. وارد کننده در این مرحله باید به دنبال تامین کنندهای باشد که بتواند نیازها و مواد شیمیایی مود نظر را با بهترین کیفیت تولید کند.
مذاکره با فروشنده: گام بعدی مذاکره با فروشنده و دریافت اطلاعات در مورد مواد شیمیایی و تعهدات مالی است.
دریافت پیش فاکتور: در این مرحله سفارش قطعی شده و خریدار باید از تولید کننده سندی به عنوان پروفرما دریافت کند. این سند شامل تاریخ و شماره صدور پیش فاکتور، نام و آدرس تولید کننده و خریدار، شماره تعرفه گمرکی مواد شیمیایی، مبلغ پروفرما، شیوه حمل و نقل، نحوه پرداخت هزینه و … است.
بازرسی مواد شیمیایی: به منظور پیشگیری از هر نوع تخلف، واردکننده باید تیمی متخصص در زمینه مواد شیمیایی، جهت بازرسی کمی، کیفی و ماهیتی محصول تعیین کند تا با بررسی مواد شیمیایی مورد نظر طبق قرارداد، کیفیت محصول تایید شود.
ثبت سفارش: در این مرحله باید نسبت به ثبت سفارش مواد شیمیایی مورد نظر در سایت جامع تجارت اقدام شود. این مرحله به منظور بررسی آزاد بودن مواد شیمیایی برای واردات است که خود شامل ممنوعه نبودن مواد شیمیایی مورد نظر برای واردات و اولویت کالا است.
اخذ مجوزات: واردات مواد شیمیایی نیاز به اخذ مجوزات گوناگونی از سازمانهای مختلف دارد که خریدار باید مجوزات و مدارک لازم را تهیه نماید.
حواله ارز: حال نوبت به حواله ارزی است. در این مرحله واردکننده باید جهت دریافت مجوز تخصیص ارز از بانک مرکزی اقدام کند.
حمل و نقل کالا: ارسال بار به مقصد از طریق زمینی، هوایی یا دریایی انجام میشود. بسته به نوع و حجم مواد شیمیایی بهترین روش حمل و نقل انتخاب میشود
ترخیص کالا: بعد از رسیدن بار به گمرک مراحل ترخیص مواد شیمیایی آغاز میشود. ترخیص مواد شیمیایی از گمرک باید توسط ترخیصکاران حرفهای در این زمینه انجام شود.
شرکت واردات مواد شیمیایی
شرکتهای بازرگانی مختلفی در زمینه واردات مواد شیمیایی فعالیت میکنند که هر یک شرایط خاص خود را دارند. یکی از شرکتهای مطرح در واردات مواد شیمیایی، شرکت راهکار تجارت پایا است.
شرکت راهکار تجارت پایا به عنوان یکی از شرکتهای با سابقه در واردات و ترخیص مواد شیمیایی مورد نیاز صنایع مختلف از کشورهای تولید کننده، اماده ارائه هرگونه خدمات به بازرگانان گرامی است.
این شرکت تاکنون توانسته بخش قابل توجهی از مواد اولیه مورد نیاز صنایع کشور از جمله حلالها، پلیمرها، کودهای شیمیایی، دارویی، آرایشی بهداشتی، و… را در کوتاهترین زمان ممکن تامین کند. همچنین در تمامی مراحل واردات مواد شیمیایی در کنار واردکنندگان محترم خواهد بود و صفر تا صد پروسه واردات را به بهترین و امنترین روش انجام میدهد.
تعرفه واردات مواد شیمیایی
مواد شیمیایی طیف بسیار گستردهای دارند که هریک تعرفه خاص خود را دارد، ما در جدول زیر تعرفه برخی از مواد شیمیایی را عنوان میکنیم:
مواد شیمیایی | تعرفه |
اسید سولفوریک | ۳% |
جیوه | ۳% |
انواع کودها(معدنی یا شیمیایی) | ۳% |
آزیترومایسین | ۳% |
متانول | ۳% |
اکسید روی | ۳% |
نیترات نقره | ۳% |
شرایط واردات مواد شیمیایی
برای واردات مواد شیمیایی همچون سایر کالاها نیاز به کارت بازرگانی بوده تا واردکننده بتواند بعد از ثبت سفارش مواد شیمیایی مورد نظر و طی کردن مراحل قانونی واردات، نسبت به اخذ مجوز از سازمانهای مختلف اقدام کند. به دلیل حساسیت مواد شیمیایی، واردکننده موظف است تا با توجه به نوع ماده شیمیایی مورد نظر، علاوه بر سازمان صنعت معدن و تجارت از سایر ارگانهای مربوطه، مجوز دریافت نماید.
برای واردات مواد شیمیایی قابل اشتعال نیاز به اخذ مجوز از وزارت کشور است.
برای واردات مواد شیمیایی که کاربرد آموزشی دارند نیاز به اخذ مجوز از وزارت آموزش عالی است.
برای مواد شیمایی که در تولید دارو استفاده میشوند نیاز به اخذ مجوز از وزارت بهداشت است.
مواد شیمیایی که مرتبط با آفت کشها، تقویت کنندههای خاک، کود و… نیاز به اخذ مجوز از وزارت جهاد کشاورزی است.
برای واردات مواد شیمیایی مربوط به فاضلاب شهری نیز از وزارت نیرو باید مجوز اخذ گردد.
ترخیص مواد شیمیایی از گمرک
مواد شیمیایی یکی از کالاهایی است که بیشترین حجم واردات به کشور را به خود اختصاص داده است. گمرک شهید رجایی، فرودگاه امام خمینی و شهریار بیشترین آمار ترخیص مواد شیمیایی را دارند. به دلیل گستردگی و تنوع بالا، ترخیص مواد شیمیایی امری تخصصی بوده و نیاز است تا فردی با تجربه، انجام کلیه امور ترخیص را بر عهده بگیرد.
جمعبندی
در این بخش به بررسی واردات مواد شیمیایی مورد نیاز صنایع مختلف پرداختیم. اهمیت کیفیت مواد اولیه در محصول نهایی، واردکنندگان را مجاب به واردات مواد شیمیایی از منابع معتبر خارجی کرده است. بهتر است تعیین و شناخت این منابع توسط شرکتهای واردکننده مواد شیمیایی که سابقه چندین ساله در این امر را دارند، صورت پذیرد. شرکت راهکار تجارت پایا با داشتن تخصص و تجربه در زمینه واردات مواد شیمیایی، توانسته در تامین نیازهای صنایع گوناگون موثر عمل کند. ارتباطات بین المللی گسترده راهکار تجارت پایا، حاشیه امن بالایی برای تاجران و بازرگانان ایجاد میکند.