منظور از بیمه باربری ترانزیت چیست؟
بیمه باربری ترانزیت نوعی بیمه است که برای پوشش دادن حملونقل بار از مبدا به مقصدی دیگر (معمولا خارجی و بینالمللی) تنظیم میشود. این نوع بیمهنامه بهمنظور کاهش خطرات و جبران خسارتهای تجارت جهانی از راههای مختلف حمل دریایی، زمینی و هوایی به وجود آمده است.
حملونقل ترانزیتی با خطرات بیشماری از جمله تصادفات، آسیبهای ناشی از تغییرات آبوهوایی، سرقت و خسارت ناشی از حمل نامناسب مواجه است. به همین دلیل بیمه باربری ترانزیت بهگونهای تنظیم میشود تا در صورت بروز حادثه خسارت وارده را تا حدی زیادی پوشش دهد.
بیمه باربری ترانزیت در مدت زمانی مشخص (Time Policy) برای مثال یک ساله بهصورت ضمانتهایی خاص (Particular Average) یا عمومی (General Average) تنظیم میشود. بیمه ترانزیت یکی از ابزارهای مهم تجار و بازرگانان برای مدیریت ریسک تجارت جهانی است که برای شرکتهایی که با ترانزیت سروکار دارند اهمیت زیادی دارد. بیمهگزار با پرداخت پریمیوم (هزینه بیمه) و تنظیم قرارداد ترانزیتی از امکانات و خدمات پوششی این بیمهنامه بهرهمند میشود. شرکت راهکار تجارت پایا با بیش از ۲۰ سال سابقه صادرات و واردات کالا میتواند در مسیر انتخاب بیمهنامه مناسب برای تجارتی ایمن به تجار و بازرگانان کمک کنند.
مزیتهای استفاده از بیمه باربری ترانزیت در حملونقل بینالمللی
خریداری بیمه باربری ترانزیت در حملونقل بینالمللی اهمیت زیادی دارد و یکی از ابزارهای ضروری برای تجارت و دادوستد خارجی محسوب میشود. مزیتهای استفاده از این بیمه تقریبا شامل تمامی طرفهای شریک در معامله میشود. تعدادی از مهمترین این مزیتها در ادامه ذکر شده است:
- حفاظت مالی
- افزایش رضایت مشتریان
- افزایش اطمینان و آسایش خیال
- کاهش ریسک حملونقل (طبیعی و غیرطبیعی)
تجار و بازرگانان به کمک بیمه ترانزیت ضرر و زیان احتمالی خود را کاهش داده و در صورت وقوع هر گونه حادثه برای مقابله با آن آماده هستند. بیمه ترانزیت با کاهش ریسک زیانآوری تجارت بهطور غیرمستقیم سبب افزایش تمایل بازرگانان به واردات کالا میشود.
بهطور کلی استفاده از بیمه باربری ترانزیت سبب تسهیل تجارت و مبادلات بینالمللی میشود.
معایب بیمه باربری ترانزیت چیست؟
بیمه باربری ترانزیت یکی از ابزارهای مهم و کاربردی در حفاظت از محصول در طول مسیر مبدا تا مقصد است. با این وجود این نوع بیمهنامه هم مانند سایر انواع بیمه محدودیتها و معایبی شامل موارد زیر دارد.
- هزینه بیشتر
- تاخیر در پرداخت خسارتها
- پوشش ندادن تمام خسارتها
معایب ذکر شده برای بیمه ترانزیتی نسبی است و با توجه به شرایط تجارت و نوع کالا میتوان بندهایی برای پوشش بیشتر به قرارداد اضافه کرد.
انواع پوششهای بیمه باربری ترانزیت
شرکتهای بیمه با توجه به نوع بار و سیاستهای شرکتی ممکن است پوششهای متفاوتی برای انواع بیمه ترانزیتی در نظر داشته باشند. مفاد قرارداد پوشش بیمهنامه ترانزیت با رضایت طرفین برای هر محموله بهصورت اختصاصی توسط شرکت بیمه تنظیم میشود.
پوشش کلی برای این نوع بیمهنامه در جدول زیر قابل مشاهده است:
نوع پوشش بیمه | توضیحات |
خسارت ناشی از حوادث طبیعی | طوفان، سیل، زلزله |
خسارت ناشی از نحوه حملونقل | عملیات بارگیری و تخلیه |
خسارت ناشی از سرقت یا مفقودی | هر گونه دزدی در مسیر حمل بار |
خسارت ناشی از نقص در بار | شکست و آسیبی که در اثر حمل به وجود آمده |
خسارت ناشی از تاخیر در رساندن بار | هرگونه تاخیر که دلیل آن مربوط به حملونقل باشد |
لازم به ذکر است که خسارتهای ناشی از بستهبندی ناقص که مربوط به تولیدکننده محصول است معمولا شامل بیمه ترانزیت نمیشود.
نوع دیگری از تقسیمبندی برای پوشش بیمه باربری ترانزیت به شرح زیر وجود دارد:
- کلوز A (Clause A)
- کلوز B (Clause B)
- کلوز C (Clause C)
انتخاب از بین انواع مختلف پوششهای بیمهنامه ترانزیت به نیاز و اولویتهای بازرگانان، مسیر حملونقل و نوع کالای انتخابی بستگی دارد.
۱. منظور از کلوز A در بیمه ترانزیت چیست؟
پوشش کلوز آ به گونهای است که یکی از گستردهترین و و جامعترین انواع بیمهنامه ترانزیت را به متقاضیان ارائه میکند و تهیه آن در مقایسه با سایر انواع هزینه بیشتری دارد.
کلوز A خسارتهای ناشی از موارد زیر را پوشش میدهد:
- خسارتهای ناشی از انواع تصادف
- خسارت ناشی از عملکرد حامل در حمل بار
- خسارت ناشی از حوادث طبیعی (طوفان، سیل، زلزله)
- خسارت ناشی از اقدامات انسانی (سرقت، تخریب، دزدی)
کلوز A از زمان بارگیری تا تخلیه محموله را تحت پوشش قرار میدهد و به دلیل پوشش جامع و کاملی که ایجاد میکند امنیت و آسایش خاطر زیادی به تجار و بازرگانان هدیه میکند.
۲. منظور از کلوز B در بیمه ترانزیت چیست؟
پوشش کلوز ب شامل جبران ضرر و زیانهای ناشی از آسیبهای عملیات بارگیری و تخلیه کالا (توسط حامل) و همچنین حوادث و تصادفهای غیرمنتظره میشود. کلوز B در مقایسه با کلوز A مخاطرات کمتری را پوشش میدهد و معمولا خسارتهای معینی که در طول مسیر حملونقل ممکن است به وجود بیاید را جبران میکند. به همین دلیل کلوز B برای حمل کالاهایی که ارزش بالا یا حساسیت زیادی ندارند مناسب است.
۳. منظور از کلوز C در بیمه ترانزیت چیست؟
کلوز C پوشش محدودتری به نسبت موارد قبلی دارد و تنها به جبران خسارت ناشی از برخی خطرات مشخص میپردازد. این نوع بیمهنامه برای حمل بارهایی که خطرات زیادی ندارند مناسب است و دریافت آن هزینه پایینتری به نسبت سایر انواع بیمه ترانزیت دارد.
فرآیند صدور بیمه ترانزیت
درخواست صدور بیمه ترانزیت میتواند توسط صاحب کالا، بازرگانان و یا شرکت بازرگانی انجام شود. البته با وجود خطی مشی متفاوت شرکتهای بیمه بهتر است قبل از اقدام به صدور هر گونه بیمهنامه با مشاوره بازرگانی معتبر و باتجربه مشورت شود.
بهطور کلی فرآیند صدور بیمه باربری ترانزیت بر اساس مراحل زیر انجام میشود:
- تعیین نیازها و بررسی شرایط
- ارزیابی ریسک
- تنظیم قرارداد اولیه
- امضای بیمهنامه
- پرداخت پریمیوم
- صدور بیمهنامه
نوع کالا، میزان ارزشمندی بار و مسیر حمل انتخابی در صدور انواع مختلف بیمه ترانزیت نقش دارد. از سوی دیگر شرکت بیمه نیز با بررسی شرایط و سنجش ریسکهای موجود اقدام به تنظیم بیمه نامه ترانزیت میکند. برای این منظور اطلاعاتی شامل تاریخچه حملونقل کالا، شرایط محیطی، شرایط حمل، و میزان امن بودن مسیر توسط شرکت بیمه بررسی میشود.
پس از توافقهای اولیه بر روی جزئیات بیمهنامه، قرارداد به امضای دو طرف میرسد و یک نسخه از آن به شرکت بازرگانی تحویل داده میشود. بیمه ترانزیت پس از صدور تا مدتی معلوم و مشخص اعتبار خواهد داشت.
مطالبه خسارت در بیمه باربری ترانزیت
در صورت بروز حادثه در جریان حمل بار از مبدا به مقصد تجار و بازرگانان میتوانند با در دست داشتن مدارک لازم نسبت به دریافت خسارت خود طبق بندهای بیمه ترانزیت اقدام کنند.
مراحل زیر برای دریافت خسارت بیمه ترانزیت انجام میشود:
- اطلاعرسانی سریع در خصوص وقوع حادثه
- ارائه گزارش خسارت (جزئیات دقیق حادثه)
- ارائه مدارک لازم (اسناد مرتبط با خسارت)
- ارزیابی خسارت (بررسی صحت ادعا)
- تایید مطالبه و پرداخت خسارت
پس از تایید و ارزیابیهای لازم شرکت بیمه خسارت وارده را در یک واریز به خسارت دیده پرداخت میکند. فرآیند دریافت خسارت از شرکت بیمه با تماس با نماینده قانونی آنها و اطلاعرسانی در مورد وضعیت موجود آغاز میشود؛ تا روند بررسی و پرداخت خسارت بهصورت قانونی به جریان بیفتد.
مدارک لازم برای مطالبه خسارت در بیمه ترانزیت
برای دریافت خسارت در بیمه باربری ترانزیت به گردآوری و ارائه مدارک و اسناد زیادی نیاز است. مدارک درخواستی با توجه به نوع خسارت و شرایط بیمهنامه مممن است متفاوت باشد. با این وجود مدارکی که در جدول زیر قابل مشاهده است برای مطالبه خسارت ترانزیت در حالت کلی نیاز است.
مدارک لازم برای مطالبه خسارت بیمه ترانزیت |
گزارش کتبی حادثه (زمان، مکان) |
بارنامه | |
بیمهنامه | |
مدارک اقتصادی (فاکتورها و صورت مالی) | |
عکس یا فیلم خسارت | |
فاکتور خرید | |
گواهی کسر تخلیه یا عدم تحویل | |
گواهی مبدا |
برای دستیابی به لیست کامل و دقیق مدارک مورد نیاز برای مطالبه خسارت در بیمه ترانزیت بهتر است با شرکت بیمه تماس گرفته شود.
جمعبندی بیمه ترانزیت
بیمه باربری ترانزیت نوعی بیمه نامه است که بهمنظور حفاظت از کالاها در مسیر حمل بینالمللی توسط شرکتهای بیمه تنظیم میشود. این بیمهنامه در مواقع بروز حوادث غیرمنتظره طبیعی یا ناشی از خطای انسانی به جبران ضرر و زیانهای وارده میپردازند و تجار و بازرگانان با تکیه بر آن میتوانند تجارت ایمنتری داشته باشند. بیمه ترانزیت شامل پوششهای مختلفی است که تجار و بازرگانان با توجه به میزان ارزشمندی بار و ایمنی مسیر میتوانند یکی از آنها را انتخاب کنند. در صورت بروز هر گونه حادثه مطالبه خسارتها با تکمیل مدارک و در جریان قرار دادن شرکت بیمه وارد فاز بررسی و پرداخت میشود. توصیه میشود قبل از ارسال بار به سوی مقصد مفاد بیمهنامه ترانزیت برای اطمینان خاطر از پرداخت خسارت پیش آمده بهخوبی بررسی شود. برای اطلاع از محدودیتهای بیمه حمل و نقل کالا ترانزیت بهتر است با مشاوران با تجربه در عرصه واردات و صادرات کالا مانند کارشناسهای راهکار تجارت پایا صحبت کنید.
پرتکرارترین پرسشها در مورد بیمه باربری ترانزیت
- بیمه بابری ترانزیت چیست و چه خطراتی را پوشش میدهد؟
بیمه باربری ترانزیت نوعی بیمهنامه است که محموله را در نقلوانتقال بینالمللی محافظت میکند. این بیمه مجموعه متفاوتی از پوششها را برای حوادث طبیعی و غیرطبیعی ارائه میدهد که تجار و بازرگانان میتوانند با توجه به اولویتهای خود یکی از آنها را انتخاب کنند.
- مدت اعتبار بیمه ترانزیت چقدر است؟
مدت اعتبار بیمه باربری ترانزیت با توجه به شرایط تنظیم بیمهنامه متفاوت بوده و ممکن است برای یک سفر مشخص تنظیم شده یا اعتباری چند روزه، چند ماهه یا یک ساله داشته باشد.
- آیا تهیه بیمه باربری ترانزیت ضروری است؟
تهیه بیمه باربری ترازیت برای حمل بار توسط تجار و بازرگانان ضروری است و در مواقع بروز حادثه ناگهانی به جبران خسارت وارده میپردازد.
- محاسبه نرخ حق بیمه در بیمه باربری ترانزیت چگونه است؟
محاسبه نرخ حق بیمه به عوامل زیادی بستگی دارد و برای اطمینان بیشتر بهتر است با نماینده قانونی شرکت بیمه تماس گرفته شود. با این وجود مواردی مانند ارزش کالا، مسیر حملونقل، مدت اعتبار بیمهنامه، نوع پوشش بیمه و حتی تاریخ حمل میتواند سبب تغییر نرخ بیمه شود.
- بیمهگذار تا چند روز پس از حادثه میتواند بیمهگر را در بیمه ترانزیت باخبر کند؟
مهلت اطلاعرسانی به بیمهگر بستگی به شرایط تنظیم قرارداد و مفاد بیمهنامه ترانزیتی دارد. با این وجود بهتر است اطلاعرسانی در مورد وقوع حادثه در سریعترین زمان ممکن پس از حادثه انجام شود.